Slapen; voor de één een heerlijke droom voor de ander een vreselijke nachtmerrie.
Sommige mensen kunnen altijd en overal goed slapen, maar er zijn ook heel veel mensen die slecht slapen. Bij een onderzoek van de Hersenstichting gaf 63% van de Nederlanders aan niet positief te zijn over hun eigen slaapkwaliteit. Vooral vrouwen blijken slechterte slapen en dit neemt dan vaak ook nog toe vanaf je 40e jaar.
Je herkent het vast wel; je bent de hele dag druk geweest, bent na een hectische werkdag nog even snel door de supermarkt gerend om vanavond een gezonde maaltijd te kunnen koken. Na het eten check je toch nog snel je emails waar je overdag niet aan toe bent gekomen, ruimt alle rommel op in huis en om 21.00 uur plof je uitgeput op de bank. Tijd voor een ontspannen serie op Netflix. Stiekem vallen je ogen steeds dicht, maar zin om naar bed te gaan heb je nog niet. Om 22.30 uur lig je in bed, nog even je Instagram checken, die laatste whatsapp berichtjes beantwoorden. Je merkt dat je eigenlijk niet eens meer zo moe bent, maar morgen gaat om 6.30 uur weer de wekker dus na een half uur ga je heerlijk slapen! Na zo’n drukke en actieve dag is er niks zo fijn als lekker slapen. Toch?
Maar dan opeens lijkt het wel of je gewoon helemaal niet moe meer bent, je ligt te woelen en te draaien, ziet de tijd wegtikken op de wekker en wordt steeds onrustiger. Morgen weer een drukke en belangrijke dag, je moet nu slapen wil je morgen fit zijn. Herkenbaar?
Heel veel vrouwen hebben moeite met in slaap komen, of worden om 3.00 uur ’s nachts wakker en liggen dan uren te malen. Een goede nachtrust is erg belangrijk, niet alleen om je fit en uitgerust te voelen overdag maar ook voor een gezonde leefstijl. Steeds meer onderzoeken tonen de verbanden aan tussen goede slaap en een gezond gewicht, goed werkende hersenen of het voorkomen van welvaartsziekten zoals obesitas, diabetes type 2 of hart-en vaatziekten.
Goede nachtrust
- Gezonde leefstijl
- Gezond gewicht
- Gezonde hersenen
- Voorkom welvaartsziekten, diabetes type 2, obesitas, hart-en vaatziekten
Dus ja, goede nachtrust is zeker heel belangrijk voor een gezond en fit leven. Maar hoe zorg je er dan voor dat je goed en voldoende slaapt?
Hieronder 3 tips voor een goede nachtrust:
- Ga regelmatig naar buiten
Door overdag vaker naar buiten te gaan en voldoende daglicht te zien, help je een goed slaap-waakritme te houden. Je biologische klok werkt dan beter waardoor je ’s nachts makkelijker in slaap valt.
- Zorg overdag voor voldoende ontspanning
Het klinkt misschien raar, maar hoe drukker je overdag bent, hoe moeilijker het kan zijn om ’s nachts goed te slapen. Dit komt omdat je brein door alle drukte en stress overdag, dan ook ’s nachts alert blijft. Neem overdag dus ook regelmatig een momentje van ontspanning, dit helpt je om langer en dieper te slapen.
- Vermijd beeldschermen minimaal één uur voor het slapen gaan
Door ’s avonds nog veel en lang op je telefoon, laptop of ander scherm te zitten, word de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, verstoord. Hierdoor val je minder makkelijk in slaap, slaap je korter of slechter.
Slapen is het beste medicijn voor een gezond leven