Slapen is belangrijk. Een goede nachtrust zorgt voor:
- Gezonde leefstijl
- Gezond gewicht
- Gezonde hersenen
- Voorkomen van welvaartsziekten zoalsdiabetes type 2, obesitas, hart-en vaatziekten
Met de volgende tips lukt het je vast om beter te slapen en uitgerust wakker te worden:
1. Zorg voor regelmaat in je slaaptijden
Probeer zo veel mogelijk om iedere op de zelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Dit zorgt voor ritme in je biologische klok.
2. Maak van je slaapkamer een rustige en fijne slaapplek
Zorg dat je slaapkamer een plek is waar je je fijn en veilig voelt. De beste temperatuur om te slapen is rond de 18 graden, dus houd je slaapkamer koel, ook in de winter. Verder geeft een opgeruimde slaapkamer rust, waardoor je makkelijker in slaap valt. Hoe meer rommel en spullen in je slaapkamer, hoe meer onrust in je hoofd.
3. Drink geen koffie of cafeïne houdende dranken na 15.00 uur ’s middags
Cafeïne houdt je wakker en alert. Omdat het tot wel 8 uur kan duren voordat de cafeïne uit je lichaam is, is het beter om ’s middags en ’s avonds geen koffie, cola of andere cafeïne houdende dranken te drinken.
4. Ga regelmatig naar buiten
Door overdag vaker naar buiten te gaan en voldoende daglicht te zien, help je een goed slaap-waakritme te houden. Je biologische klok werkt dan beter waardoor je ’s nachts makkelijker in slaap valt.
5. Drink weinig tot geen alcohol
Ook al wordt er gezegd dat een glaasje alcohol voor het slapen gaan, het zogenaamde slaapmutsje, zorgt voor een goede nachtrust, niet is minder waar. Door het drinken van alcohol val je misschien wel sneller in slaap, maar je slaapkwaliteit wordt er juist slechter van. Je slaapt minder goed door en je wordt minder uitgerust wakker.
6. Zorg overdag voor voldoende ontspanning
Het klinkt misschien raar, maar hoe drukker je overdag bent, hoe moeilijker het kan zijn om ’s nachts goed te slapen. Dit komt omdat je brein door alle drukte en stress overdag, dan ook ’s nachts alert blijft. Neem overdag dus ook regelmatig een momentje van ontspanning, dit helpt je om langer en dieper te slapen.
7. Eet ’s avonds een lichte maaltijd
Als je laat op de avond nog een zware maaltijd eet, slaap je minder goed. Je lichaam heeft tijd nodig om je eten te verteren en dit houd je wakker. Probeer daarom om ’s avonds niet te laat te eten of eet een lichte maaltijd.
8. Vermijd sporten, drukke activiteiten in de avond
Als je ’s avonds nog heel actief bent, bijvoorbeeld met sporten, werk of andere drukke activiteiten is het moeilijk om goed in slaap te komen. Je lichaam is nog te actief en zit nog vol adrenaline. Zorg daarom voor voldoende rust en ontspanning voordat je gaat slapen.
9. Doe ontspanningsoefeningen of mediteer
Heb je moeite met in slaap vallen, probeer dan eens om ontspanningsoefeningen te doen of ga mediteren. Je lichaam en geest komen hierdoor helemaal tot rust waardoor je makkelijker en ontspannen in slaap valt.
10. Vermijd beeldschermen minimaal één uur voor het slapen gaan
Door ’s avonds nog veel en lang op je telefoon, laptop of ander scherm te zitten, word de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, verstoord. Hierdoor val je minder makkelijk in slaap, slaap je korter of slechter.